Wandel training

Wandelen is fantastisch, want het zorgt voor een geleidelijke verbetering van conditie en uithoudingsvermogen met zeer weinig risico op blessures. Het maakt darmen, spieren, botten, hart, hersenen en longen gezonder. Wandelen verbetert de stemming en verhoogt het energieniveau.

Consult

De intake vindt in de praktijk plaats, we bespreken jouw wensen, maken met elkaar een plan van aanpak en we  doen ook metingen.

Tijdens een vervolg consult gaan we er lekker op uit, waar men normaal gesproken vooral binnen blijft tijdens een consult kies ik voor een andere aanpak. Let wel; natuurlijk is dit niet perse nodig, mochten er fysieke of andere beperkingen zijn dan kunnen indien nodig ook in de praktijk blijven.

We zullen eenmaal per week meten in de praktijk, dus heb je voor een pakket gekozen met eenmaal training per week dan starten we eerste met een meting en dan gaan we erop uit. Heb je voor een pakket gekozen met tweemaal training per week dan houden we ook een moment per week aan om te meten.

De voordelen

Wandelen leent zich uitstekend om te combineren met een gesprek, sterker nog.. Je praat vaak gemakkelijker over wat er echt in je omgaat of wat je in de weg zit. Dus een wandeltraining en een consult zijn een top combinatie.

Wandelen vermindert stress, verbetert de conditie en helpt bij gewichtsverlies. Wanneer we buiten zijn vermindert dat ook stress, het dopamine niveau in ons lichaam verbetert en daardoor voelen we ons gemotiveerder en krachtiger. Dit helpt uiteraard enorm bij het veranderen van leefstijl.

De opbouw

Afhankelijk van jouw conditie beginnen we in een rustig tempo en voor een kortere periode en bouwen we dit wekelijks op. We gaan dus geleidelijk aan in een sneller tempo wandelen en eventueel ook langer. De maximale duur van onze training is een uur en dat is een flinke training wanneer we snel wandelen.

Stress reductie is ontzettend belangrijk om te kunnen afvallen, dus te allen tijde wordt dit meegenomen in de overweging om het niveau op te hogen qua intensiteit. We bekijken dus telkens wat je lichaam kan hebben, want we zoeken de grens op, maar gaan er zeker niet overheen. Te zware belasting zet namelijk de bijnieren aan tot de productie van stresshormonen, dit staat afvallen in de weg.

Combinatie

Tijdens de wandeltraining zullen we ook afwisselen met lichaamsoefeningen om jouw spierkracht te vergroten. Dit zijn oefeningen met eigen lichaamsgewicht, zoals squats of lunges. Ook zullen we gebruik maken van wat we onderweg tegenkomen, zoals bankjes of rekjes waar we diverse oefeningen op zullen uitvoeren. Ook hier bekijken we wat je aankunt en bouwen we telkens rustig een stapje op om je spierkracht te verbeteren.

Conditie

Wandelen verbetert je conditie enorm zonder een grote kans op blessures, dus het is niet nodig om te gaan hardlopen of heel intensief te trainen. Een groot probleem bij intensieve trainingen zoals vaak in personal training worden aangeboden is dat mensen uitvallen met blessures of overtraining.

Daarom kies ik bewust voor wandeltraining in combinatie met gerichte oefeningen. Natuurlijk helpt langzaam sjokken je conditie niet vooruit, dus we maken tempo en bekijken wat jouw conditie aankan. Dit bouwen we steeds verder op en voor je lichaam is dit een heel veilige belastingsopbouw. Door deze opbouw zullen je hart en vaten sterker worden, de longinhoud toenemen en is de kans op welvaartziekten daarmee ook kleiner.

Stressreductie

Wandelen is  heel goed voor de mindset en dus niet alleen voor het lichaam. Onderzoeken laten zien dat we meer ontspannen worden van wandelen en de meeste mensen kunnen dit uit eigen ervaring ook beamen. Het vaak vastgeroeste idee dat we alleen resultaat kunnen bereiken in een sportschool met extreme inspanning is gelukkig een fabel. Wandelen is leuk, ontspannend, bouwt conditie op en we vallen ervan af, mits je het op de juiste manier doet en daar kan ik je bij helpen.

Wandelen verbetert ook de nachtrust en dat is weer enorm belangrijk om te kunnen afvallen, want onze nachtrust heeft invloed op hormonen die betrokken zijn bij honger, verzadiging en stofwisseling.

Afvallen

Val ik wel af van wandelen vraag je jezelf misschien af, gelukkig is wandelen juist een uitstekende manier om af te vallen. Je verbrandt veel calorieën, vooral uit vet omdat de verbranding van vet plaatst vindt op een laag tot midden intensief inspanningsniveau. Vergeleken met hardlopen is wandelen ook veel minder blessure gevoelig en hoeveel mensen vallen er niet uit met blessures terwijl ze net zijn begonnen. De continuïteit van bewegen is enorm belangrijk om op de langere termijn een goed resultaat te behalen en als je geen blessures oploopt kun je dus gewoon lekker blijven trainen en verlies je gemakkelijker gewicht.

Wandelen kun je ook gemakkelijker langer volhouden dan bijvoorbeeld hardlopen, dat betekent dat je effectief toch flink wat energie verbruikt en dat is natuurlijk nodig om gewicht te verliezen.

Spieren

Wandelen is ook erg goed voor de spieren je gebruikt tijdens het wandelen vooral je beenspieren. Door veel te wandelen worden je spieren steeds sterker en dit merk je ook al snel als je een paar weken aan het wandelen ben geweest. Tijdens het wandelen doen we ook extra oefeningen zoals tien squads of schuin opdrukken en vervolgens weer verder te wandelen. Zo bouwen we niet alleen de beenspieren op, maar nemen we het gehele lichaam mee. In de praktijk doen we indien nodig nog buikspieroefeningen. We trainen dus het totale lichaam.

Botten

Door wandelen verstevigen de botten en kan botontkalking worden voorkomen. Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Tussen de botten en gewrichten zit het kraakbeen. Dit kraakbeen bestaat uit vocht gevuld met cellen, vergelijkbaar met een spons.  Als dit te weinig wordt belast verliest het vocht en wordt daardoor dunner en droger zoals een uitgedroogde spons. Je kan hierdoor pijnlijke en stijve gewrichten krijgen, door belasting zoals wandelen blijft het kraakbeen in beweging en dus stevig.

Al met al zijn er heel veel voordelen door maar met regelmaat een flink stuk te gaan wandelen en ik wil je hier graag in begeleiden en wegwijs maken.

Heb je nog nog vragen of wil je een kennismaking of intakegesprek aanvragen?

Bel met 06 18 67 60 37

Stuur een mail naar info@gewichtsconsulent-rotterdam.nl